Kvašení je biochemicý proces, je to přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů. V případě kvasinek se jedná o alkoholové kvašení za vzniku etanolu a oxidu uhličitého. Žáci experimentují s kvasinkami - rozmnožují kvasinky.
Fermentace, neboli kvašení, je proces, při kterém dochází k přeměně látek činností mikroorganizmů. Typicky se jedná o metabolické (katabolické) reakce, při nichž vznikají ze složitějších látek jednodušší. Studium kvašení stálo u zrodu biochemie a následně biochemického oboru - enzymologie.
Chemické děje můžeme rozdělit podle různých kritérií. Hovoříme tak o reakcích acidobazických, srážecích, redoxních a dalších. V tomto praktickém cvičení se zaměříme na reakce redoxní. Ke studiu redoxních reakcí použijeme kyseliny askorbové (Vitamín C).
V buňce je celá řada bílkovin (proteinů) s nejrůznější funkcí. Jedny z velice důležitých buněčných součástí bílkovinné povahy jsou enzymy. Enzymy jsou jendoduché či složené bílkoviny s katalytickou funkcí. Většina enzymů je dosti citlivá na podmínky, ve kterých se vyskytuje.
Proč jsou látky kolem nás barené? Jak vznikají barvy? Co je to vlastně barva? Jakto, že je možné z určitých barev namíchat barvu jinou? Jak je možné, že z nebarevného světla vznikne barevná duha? Dají se barvy nějak obejktivně popsat a uspořádat do určitého systému?
Železo je významným biogenním prvkem, který je nedílnou součástí např. hemoglobinu (červené krevní barvivo), myoglobinu, enzymů (cytochromoxidasa, peroxidasa, atd.), zásobních proteinů (ferritin). Železo je v podobě železnatých a železitých iontů běžně přítomno ve vodě.
Vápník kolem sebe nalezneme v řadě sloučenin. Některé z nich tvoří přímo celá pohoří (sádrovec, vápenec, dolomit, apatit, …), jiné jsou třeba součástí živých organizmů. Najdeme ho třeba ve schránkách plžů, mlžů, u korálnatců a dalších.